آئین نامه کاهش آلودگى صوتى یا استاندارد صدا در محیط هاى شهرى ابتداى امسال در کمیسیون زیربنایى دولت به تصویب رسید و براى اجرا به سازمان هاى ذى ربط ابلاغ شد.
هم اکنون بیش از شش ماه از تصویب و ابلاغ این آئین نامه مى گذرد اما همچنان بوق اتومبیل ها و سر و صداى ناهنجار و گوش خراش موتوسیکلت ها، گریبانگیر پایتخت نشینان است و به گفته برخى مسئولان ممکن است به این زودى هم از آنان جدا نشود
سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان سازمان متولى این امر همواره دغدغه رفع مسئله آلودگى صوتى و دست کم کاهش آن را داشته و به همین منظور هم استانداردهاى صدا در محیط هاى شهرى را تهیه و تدوین کرده است، اگرچه به اعتقاد بسیارى لمس این مسئله تاکنون براى شهروندان تهرانى غیرممکن بوده اما حسن این موضوع از آن جهت است که همه خودروهاى ساخت داخل و وارداتى از ابتداى امسال مجبور به انجام تست آلایندگى هوا از نظر آلودگى صوتى شدند.
براساس این آئین نامه، استانداردهاى صدا در محیط هاى شهرى به ترتیب در مناطق مسکونى در شب ،۴۵ در روز ،۵۵ در مناطق مسکونى و تجارى ،۶۰ تجارى و صنعتى ،۷۰ صنعتى ۷۵ و در محیط کار ۸۵ دسى بل تعیین شده و رعایت این استانداردها نیز بویژه در مناطق شلوغ و پرتردد و محیط هاى درمانى الزامى و سر باز زدن از آن تخلف است.
در حال حاضر علاوه بر ترافیک سنگین پایتخت و آلودگى ناشى از دود خودروها و موتوسیکلت ها، آلودگى صوتى یا سر و صداى بیش از حد آنها نیز اگرچه کمتر اما براى شهروندان تهرانى روان فرسا و غیرقابل تحمل شده است. کاهش آستانه شنوایى، پرخاشگرى، بى حوصلگى، سردردهاى مزمن، عصبى بودن و ترشح بیش از حد آدرنالین تنها بخشى از اثرات مخربى است که به علت آلودگى صدا ایجاد مى شود.
معاون محیط زیست انسانى سازمان حفاظت محیط زیست در گفت وگو با خبرنگار «ایران » در این باره به وجود آئین نامه و استانداردهاى صدا در مناطق مختلف مسکونى، صنعتى و تجارى تهران اشاره مى کند و مى گوید: اگرچه هنوز نمى توان بطور دقیق و فنى آلودگى صوتى مناطق مختلف شهر را اندازه گیرى کرد و با استانداردهاى موجود تطبیق داد ، اما برحسب اندازه گیرى هاى موردى مى توان گفت هم اکنون آلودگى صوتى برخى مناطق تهران بویژه در نزدیکى بزرگراه ها و مناطق پرتردد شهر از حد استاندارد تجاوز کرده است و این موضوع جاى هشدار و نگرانى دارد.
دکتر حسن اصیلیان مى افزاید: اگرچه براساس استانداردهاى موجود، استاندارد صدا در مناطق مسکونى حداکثر ۵۵ دسى بل است اما در حال حاضر در اطراف برخى بزرگراه ها این رقم به ۸۵ دسى بل مى رسد و این یعنى هشدار براى شهروندانى که در این مناطق زندگى مى کند و ساخت دیوار صوتى حداقل ترین کارى است که مى توان در این باره انجام داد ، زیرا صدایى برابر ۹۰ دسى بل به شدت روى سیستم عصبى تأثیر مى گذارد.
وى با اشاره به تعداد بیش از ظرفیت خودروها و موتوسیکلت ها در سطح شهر تهران مى گوید: هم اکنون بیش از سه میلیون و ۵۰۰ هزار خودرو در پایتخت در رفت و آمدند و به این آمار باید تعداد موتوسیکلت ها را هم اضافه کرد. این تعداد وسیله علاوه بر آلودگى هوا موجب آلودگى صوتى نیز مى شوند، بر همین اساس و با تدوین این آئین نامه همه خودروها از ابتداى سال ۸۷ موظف به انجام تست آلایندگى صوتى شدند، بنابراین قبل از صدور هرگونه مجوز براى خودروها، ابتدا آنها از نظر صداى اگزوز و بوق به همراه میزان صداى داخل کابین تست مى شوند.
وى با اشاره به این که قبل از تدوین این آئین نامه، هیچ استاندارد مدونى در زمینه آلودگى صوتى در کشور وجود نداشت، تصریح مى کند: با وجود این که بیشتر صداى تولید شده و ناهنجار در سطح شهر به موتوسیکلت ها تعلق دارد اما هنوز دستگاه تست آلودگى صوتى موتوسیکلت در کشور وجود ندارد و باید در این باره بخش خصوصى با وزارت صنایع اقدام کند، البته استانداردهاى لازم به کارخانه تولید موتوسیکلت اعلام شده است و آنها موظف به اجراى قانون هستند.
اصیلیان با اشاره به این که هم اکنون حدود ۱۲ دستگاه اندازه گیرى تراز صدا از سوى سازمان حفاظت محیط زیست خریدارى شده است که میزان صدا را با استانداردهاى موجود مى سنجد، مى گوید: ما باید ابتدا منابع تولیدکننده صدا را شناسایى کنیم (البته هم اکنون مشخص شده است مهمترین منابع آلاینده، خودروها و موتوسیکلت ها هستند) و سپس این دستگاه ها را در مناطق پرتردد و شلوغ نصب کنیم، هم اکنون این مناطق در تهران شناسایى و جانمایى شده است.
وى با انتقاد از سازمان هاى متولى در حوزه مدیریت شهرى از جمله شهردارى تهران مى گوید: با وجود این که این دستگاه ها سال گذشته از طریق سازمان خریدارى شده است اما همچنان به جز یک دستگاه در پارک پردیسان، مابقى بلااستفاده باقى مانده است، زیرا هیچ سازمانى مسئولیت نگهدارى و مراقبت از آنها را برعهده نمى گیرد.
وى با اشاره به این که باید استانداردهاى لازم از جمله پنجره هاى دو جداره و عایق آکوستیک در ساخت واحدهاى مسکونى الزامى شود، مى گوید: براى کاهش آلودگى هوا و صوتى علاوه بر رعایت استانداردها، باید معاینه فنى خودروها و موتوسیکلت ها نیز اجبارى شود، البته قرار است با تصویب قوانینى، با خودروها و موتوسیکلت هایى که با دستکارى اگزوز خودرو خود یا استفاده از بوق ناهنجار آلودگى صوتى ایجاد مى کنند، از طریق پلیس برخورد جدى شود.
به گفته مسئولان شهرى در حال حاضر نقشه هاى تراز آلودگى صوتى براى ۱۰ منطقه از شهر تهران آماده شده است و نقشه هاى تراز آلودگى صوتى براى سراسر پایتخت نیز تا دو سال دیگر به اتمام مى رسد. علاوه بر آن ۲ کیلومتر دیوار صوتى اتوبان کردستان تهیه و طراحى شده است و تا آخر امسال نیز ۳۰ هزار کیلومتر دیوار صوتى براى بزرگراه هاى تهران امکان سنجى، مکان یابى و طراحى خواهد شد. این دیوارها به صورت آلومینیومى و شفاف طراحى شده است که تا ارتفاع یک الى دو متر آلومینیوم و قسمت بالاى آن به صورت شفاف خواهد بود.